Tekvicové muffiny bez oleja a bez vajec

Tekvicové muffiny bez oleja a bez vajec (NFI, vegán, GF)

Ingrediencie na 12 muffinov:

260g tekvicové pyré (ideálne z Hokkaido tekvice, môže byť aj Goliáš alebo maslová tekvica)
100g jablkové pyré (môže byť aj detská jablková výživa)
100 ml rastlinný nápoj *
170g trstinový cukor
240g špaldová múka celozrnná hladká
30g kukuričný škrob (Gustín)
1 ½ ČL mletá škorica
½ ČL mletý zázvor
¼ ČL mletý klinček (voliteľné)
¼ ČL mletá vanilka (voliteľné)
3 štipky soľ
10g kypriaci prášok do pečiva
1 ČL jedlá sóda bikarbóna
1ČL citrónová šťava
Tekvicové semiačka na posypanie
Repkový olej na vytretie formičiek

* Rastlinný nápoj: my sme použili sójový nápoj nesladený, ale môžete použiť váš obľúbený nápoj. Ak použijete sladený, pridajte menej trstinového cukru.

Ako si pripraviť pyré z Hokkaido alebo maslovej tekvice

Tekvicu prepolíme a vydlabeme jadrá. Rez tekvice potrieme olejom a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Rezom na papier a šupkou nahor. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 30 – 40 minút kým je vnútro mäkké. Skúste do tekvice zapichnúť nôž, mal by ísť ľahko.

Z upečenej tekvice vydlabeme polievkovou lyžicou dužinu a v mixéry rozmixujeme na pyré. Ak pyré nespotrebujete hneď, skladujte ho v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží až týždeň, prípadne ho môžete zmraziť.

Pyré z Helloweenskej tekvice Goliáš

V tomto prípade vydlabanú dužinu pripravíme nad parou a tak rozmixujeme na pyré. Snažte sa tekvicu dobre scediť, prípadne aj vyžmýkať, aby pyré nebolo príliš vodnaté. Malo by mať konzistenciu detskej výživy.

Postup:

V miske si najskôr zmiešame mokré ingrediencie: tekvicové pyré, jablkové pyré a rastlinný nápoj. Stačí dobre vymiešať vareškou aby sa ingrediencie prepojili. Pred pridaním suchých prísad dbáme na to aby zmes mala izbovú teplotu. Pokojne misku vložte na 10 – 15 minút do rúry vyhriatej na 35°C (program na kysnutie cesta).

Do pripravenej zmesi postupne vmiešame trstinový cukor, preosiatu múku a všetky ostatné ingrediencie. Všetko dobre premiešame a poroztláčame prípadné hrudky. Zvoľte skôr pomalšie premiešavanie, príliš rýchlim miešaním by zmes mohla moc zrednúť.

Dáme si vyhriať rúru na 200°C a pripravenú zmes zatiaľ necháme voľne postáť. Silikónové alebo papierové košíčky si rozložíme do formy na muffiny a vytrieme ich olejom (len veľmi, veľmi máličko). Košíčky naplníme asi 6-7 mm pod okraj a posypeme tekvicovými semiačkami.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C asi 7 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte ďalších 20 minút, alebo kým do stredu zapichnutá špajľa nevyjde čistá.

 

Skladovanie:

Muffiny môžeme skladovať pri izbovej teplote 3 dni, alebo 5 dní v chladničke.