Tekvicové muffiny bez oleja a bez vajec
Ingrediencie na 12 muffinov:
260g tekvicové pyré (ideálne z Hokkaido tekvice, môže byť aj Goliáš alebo maslová tekvica) 100g jablkové pyré (môže byť aj detská jablková výživa) 100 ml rastlinný nápoj * 170g trstinový cukor 240g špaldová múka celozrnná hladká 30g kukuričný škrob (Gustín) 1 ½ ČL mletá škorica ½ ČL mletý zázvor ¼ ČL mletý klinček (voliteľné) ¼ ČL mletá vanilka (voliteľné) 3 štipky soľ 10g kypriaci prášok do pečiva 1 ČL jedlá sóda bikarbóna 1ČL citrónová šťava Tekvicové semiačka na posypanie Repkový olej na vytretie formičiek
* Rastlinný nápoj: my sme použili sójový nápoj nesladený, ale môžete použiť váš obľúbený nápoj. Ak použijete sladený, pridajte menej trstinového cukru.
Ako si pripraviť pyré z Hokkaido alebo maslovej tekvice
Tekvicu prepolíme a vydlabeme jadrá. Rez tekvice potrieme olejom a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Rezom na papier a šupkou nahor. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 30 – 40 minút kým je vnútro mäkké. Skúste do tekvice zapichnúť nôž, mal by ísť ľahko.
Z upečenej tekvice vydlabeme polievkovou lyžicou dužinu a v mixéry rozmixujeme na pyré. Ak pyré nespotrebujete hneď, skladujte ho v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží až týždeň, prípadne ho môžete zmraziť.
Pyré z Helloweenskej tekvice Goliáš
V tomto prípade vydlabanú dužinu pripravíme nad parou a tak rozmixujeme na pyré. Snažte sa tekvicu dobre scediť, prípadne aj vyžmýkať, aby pyré nebolo príliš vodnaté. Malo by mať konzistenciu detskej výživy.
Postup:
V miske si najskôr zmiešame mokré ingrediencie: tekvicové pyré, jablkové pyré a rastlinný nápoj. Stačí dobre vymiešať vareškou aby sa ingrediencie prepojili. Pred pridaním suchých prísad dbáme na to aby zmes mala izbovú teplotu. Pokojne misku vložte na 10 – 15 minút do rúry vyhriatej na 35°C (program na kysnutie cesta).
Do pripravenej zmesi postupne vmiešame trstinový cukor, preosiatu múku a všetky ostatné ingrediencie. Všetko dobre premiešame a poroztláčame prípadné hrudky. Zvoľte skôr pomalšie premiešavanie, príliš rýchlim miešaním by zmes mohla moc zrednúť.
Dáme si vyhriať rúru na 200°C a pripravenú zmes zatiaľ necháme voľne postáť. Silikónové alebo papierové košíčky si rozložíme do formy na muffiny a vytrieme ich olejom (len veľmi, veľmi máličko). Košíčky naplníme asi 6-7 mm pod okraj a posypeme tekvicovými semiačkami.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C asi 7 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte ďalších 20 minút, alebo kým do stredu zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
Skladovanie:
Muffiny môžeme skladovať pri izbovej teplote 3 dni, alebo 5 dní v chladničke.