Vianočné medoníky trochu inak

Vianočné medoníky trochu inak

Ingrediencie na cesto:

290g hladká pšeničná alebo špaldová múka
1 ČL prášok do pečiva
1/2 ČL sóda bikarbóna (jedlá sóda)
4 ČL perníkové korenie
1/4 ČL soľ
70g rastlinný palmarín
50g krištáľový cukor
115g javorový sirup (maple sirup)
2 1/4 PL teplej vody
1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup:

V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a soľ. Dobre premiešame a necháme odstáť stranou.

Vo veľkej miske vymiešame palmarín s cukrom do krémova. Potom pomaly vmiešame javorový sirup, teplú vodu a vanilkový extrakt.

Zmiešame obsah oboch misiek dohromady a cesto ručne vymiesime do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.

Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C zhruba 8 - 10 minút.

Na záver:

Po upečení môžete do stredu medovníka vtlačiť kúsok vlašského orecha (ešte za tepla).
Prípadne ich vyzdobiť zmesou zo 100g práškového cukru a 1 PL citrónovej šťavy a vody. Vodu prilievame dovtedy, kým nám vznikne hustá poleva.(

 

Alternatíva s banánom:
300g špaldová múka
1 malý zrelý banán
50g trstinový cukor
50g javorový sirup (maple syrup)
50ml rastlinné maslo (kokosový olej)
4 ČL perníkové korenie
45g mleté vlašské orechy
5 PL sójové mlieko (sweetened)
1 ČL sóda bikarbóna

V stredne veľkej miske zmiešame najprv všetky sypké ingrediencie (špaldovú múku, trstinový cukor, perníkové korenie, pomleté vlašské orechy a sódu bikarbónu).

Pomaly pridávame roztopené rastlinné maslo, sójové mlieko, javorový sirup a roztlačený banán.

Cesto ručne vymiešame do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.

Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C zhruba 10 - 20 minút.

 

Skladovanie:

Skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Ak sa Vám zdajú tvrdé, vložte do nádoby celé ovocie (jablko, hrušku), to im dodá vlhkosť a zmäknú.