Škoricové muffiny
Ingrediencie:
1 hruška 50ml oleja 90g kryštálového cukru 1 PL chia semiačok 1 škoricový cukor 2 ČL mletej škorice 1 PL rum 80g tmavej čokolády 300ml vody alebo rastlinného mlieka 200g celozrnná špaldová múka (dm bio) 1 kypriaci prášok Ovocie podľa vlastného výberu (ríbezle, maliny, čučoriedky) Olej na vymastenie plechu/košíčky na muffiny
Ovocný karamel
5 PL kryštálový cukor Trochu vody Ovocie
Postup:
V malom pohári zmiešame chia semiačka s vodou (vody treba pridať tak, aby semiačka boli dostatočne namočené) a necháme ich 5 minút bokom.
Do väčšej nádoby na jemnom strúhadle nastrúhame hrušku aj so šupkou. Pridáme olej, cukor, škoricový cukor, škoricu, rum a cia semiačka-
Čokoládu nakrájame na hrubšie kúsky a pridáme k zmesi.
Prilejeme vodu alebo rastlinné mlieko.
V druhej nádobe zmiešame múku s kypriacim práškom a zamiešame do už pripravenej tekutej časti.
Všetko spolu vymiešame dohladka a pridáme ovocie.
Plech na muffiny (ak nemáte, môžete použiť silikónové alebo papierové košíčky) vytrieme olejom a vysypeme malým množstvom múky.
Cesto nalejeme približne do ¾ košíčka.
Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov, približne 30 minút. (Každá rúra pečie inak, je potrebné prispôsobiť dĺžku pečenia rúre.)
Medzitým si pripravíme ovocný karamel..
Do menšieho hrnca nasypeme cukor, ktorý za občasného miešania necháme skaramelizovať.
Keď bude cukor roztopený, pridáme malé množstvo vody a ovocie (približne 4 hrste).
Ovocie necháme povariť približne 10 minút.
Koláčiky podávame preliate ovocným karamelom.
Autor receptu a fotografie:
Bc. Lenka Borošková (NFI tím)