Kapustnica s ryžovými rezancami

Vianočná kapustnica
Liptovská kapustnica s rezancami a údeným tofu

Ingrediencie:

šťava z kyslej kapusty
sušené dubáky alebo iné sušené huby (čím viac tým lepšie)
cibuľa (rozkrojte len na polovice)
zemiaky
údené tofu (v celku alebo nakrájané na malé kocky)
čierne korenie
soľ
zeleninový bujón
ryžové rezance
Poznámka:

     Pozor však na to akú kyslú kapustu používate. Ak použijete čistú kyslú kapustu, treba priamo do kapustnice dodať:
                bobkový list
                rascu
                čierne korenie celé
                červenú papriku (ak chcete dodať farbu)
     V prípade ak máte kyslú kapustu ktorá je už dochutená týmito prísadami, nemusíte ich už pridávať.

Postup:

Šťavu z kyslej kapusty priveďte do varu potom stíšte plameň na miernejšiu intenzitu. Pridajte zeleninový bujón, sušené huby, cibuľu rozkrojenú na polovice, a niekoľko celých ošúpaných zemiakov (zemiaky môžeme pridať už na začiatku nakoľko v kyslej šťave z kapusty sa nerozvaria). Varte približne jeden a pol hodiny, kým zemiaky zmäknú.

Pridajte údené tofu a povarte na miernom ohni ďalšiu pol hodinu. Údené tofu dodá kapustnici chuť údeného kolena.

Ochutnajte, ak je kapustnica príliš kyslá, zrieďte vodu podľa chuti. Dochuťte podľa potreby soľou a čiernym korením.

Osobitne pripravíme ryžové rezance. Ak pripravujete menšie množstvo stačí ich len vložiť do misky, zaliať vriacou vodou a nechať postáť. Ak pripravujete väčšie množstvo, vložte ich do hrnca, zalejte vriacou vodou, pridajte soľ alebo zeleninový bujón a krátko povarte kým nezmäknú. Len sceďte a nepremývajte.

ryžové rezance

Ryžové rezence zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť kým nezmäknú.

Rada na záver:

Kapustnica je najlepšia na druhý deň, a teda nič nepokazíte keď si ju pripravíte o deň skôr.