Hummus bez oleja

Hummus bez oleja

Ingrediencie:

1 konzerva / tetrapak cíceru
60 ml aquafaby (voda ktorú sme zliali z konzervy cíceru)
2-3 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 PL tahini pasty
1 malý strúčik cesnaku (pretlačte)
1/2-1 ČL drvenej rasce (podľa chuti)
1/3 ČL soľ (podľa chuti)
čierne korenie
červená paprika (na ozdobu)
čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
1/3 ČL sóda bikarbóna (voliteľné - ak chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu)

Postup:

Cícer sceďte, vodu z cíceru (aquafabu) však nevyhadzujte.

Cícer môžete použiť rovno z konzervy alebo tetrapaku bez akejkoľvek ďalšej prípravy. Ak však chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu, zalejte ho vodou s pridaním sódy bikarbóny a povarte asi 15 minút. Zlejte a povarený cícer prepláchnite studenou vodou.

Do mixéra dajte cícer, tahini, cesnak a zmixujte. Pomaly pridávajte aquafábu do dosiahnutia želateľnej konzistencie. Vezmite do úvahy že humus v chladničke ešte trochu zhustne. Podľa chuti potom pridávajte citrónovú šťavu, drvenú rascu, soľ a čierne korenie.

Pred podávaním nechajte odstáť aspoň hodinu v chladničke.

Servírujte posypané mletou červenou paprikou a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Skladovanie:

Môžte skladovať v chladničke 5-6 dní.