Hummus bez oleja
Ingrediencie:
1 konzerva / tetrapak cíceru 60 ml aquafaby (voda ktorú sme zliali z konzervy cíceru) 2-3 PL čerstvej citrónovej šťavy 1 PL tahini pasty 1 malý strúčik cesnaku (pretlačte) 1/2-1 ČL drvenej rasce (podľa chuti) 1/3 ČL soľ (podľa chuti) čierne korenie červená paprika (na ozdobu) čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu) 1/3 ČL sóda bikarbóna (voliteľné - ak chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu)
Postup:
Cícer sceďte, vodu z cíceru (aquafabu) však nevyhadzujte.
Cícer môžete použiť rovno z konzervy alebo tetrapaku bez akejkoľvek ďalšej prípravy. Ak však chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu, zalejte ho vodou s pridaním sódy bikarbóny a povarte asi 15 minút. Zlejte a povarený cícer prepláchnite studenou vodou.
Do mixéra dajte cícer, tahini, cesnak a zmixujte. Pomaly pridávajte aquafábu do dosiahnutia želateľnej konzistencie. Vezmite do úvahy že humus v chladničke ešte trochu zhustne. Podľa chuti potom pridávajte citrónovú šťavu, drvenú rascu, soľ a čierne korenie.
Pred podávaním nechajte odstáť aspoň hodinu v chladničke.
Servírujte posypané mletou červenou paprikou a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Skladovanie:
Môžte skladovať v chladničke 5-6 dní.