Hliva v krémovej omáčke so špenátovým Raclette
Budete potrebovať tri omáčky, ktoré si môžete pripraviť vo väčšom množstve a držať v ľadničke, prípadne zmraziť pre neskoršie použitie v iných receptoch.
Biela kešu omáčka:
kešu oriešky namočte to vody aspoň na 4 hodiny alebo cez noc voda
Vodu v ktorej boli kešu oriešky namočené zlejeme do umývadla. Nepoužívame. Do mixéra dáme kešu oriešky a trochu vody. Zmixujeme a pridávame vodu do konzistencie hustejšej omáčky.
Tofu cottage chease:
150 ml sójového mlieka (SWEATEN) 60 ml olivového oleja 1 malý strúčik cesnaku (pretlačiť) Soľ Citrónová šťava na zahustenie (asi 1/2 citrónu) 360g Tofu originál
Mlieko, olej, cesnak a soľ spolu zmixujeme do hladka. Preložíme do väčšej misky a prilievame citrónovú šťavu na zahustenie (ochutnávajte aby omáčka nebola moc kyslá). Tofu rozdrvíme na drobnučko aby malo jemne hrudkatú konzistenciu. Všetko spolu premiešame.
Pimento omáčka:
4 červené papriky (lepšia je kápia) 4-5 PL nutričných kvasníc (majú sladkastú chuť, pridajte podľa seba) ½ PL tahini pasty Olivový olej (len trošku) Citrónová šťava (asi 1/4 citrónu)
Najskôr rozsekajte v mixéry papriku ako sa Vám len dá (do tekuta). Pridajte ostatné ingrediencie a všetko spolu zmixujeme. Olej a citrónovú šťavu pridávame podľa chuti a konzistencie.
Špenátové Raclette (1 porcia)
Ingrediencie:
Väčší zemiak nakrájajte na 1.5cm hrubé plátky 2 hrste čerstvých špenátových listov (len zľahka po prekrajujte na menšie) 1 PL na drobno nakrájanej žltej cibuľe 1 strúčik cesnaku (pretlačený) Repkový olej na potretie plechu a zemiaku 1 veľkú naberačku tofu cottage chease 3 PL pimento omáčky
Postup:
Zemiak nakrájaný na plátky uvarte v osolenej vode. Vyberte z vody a nechajte trochu ochladnúť. Položte na olejom potretý plech a potrite aj z vrchu. Nechajte zapiecť.
Zatiaľ vo vyššej panvici (woku) zmiešajte zľahka nasekané špenátové listy, na drobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte jednu veľkú naberačku tofu cottage chease a 3 PL pimento omáčky. Premiešajte a nechajte spolu variť.
Keď začnú zemiaky chytať farbu, vyberte ich z rúry a na každý rozotrite nahrubo pripravený špenátový mix. Vložte späť do rúry zapiecť.
Hliva ustricová
Ingrediencie:
hliva ustricová (nekrájajte, len porozdeľujte rukou) cibuľa nakrájaná na drobno sójová omáčka (najlepšie TAMARI) trochu repkového oleja voda
Postup:
Vyššiu panvicu (wok) potrite repkovým olejom. Pridajte hlivu, cibuľu a sójovú omáčku. Pripravte hlivu do mäkka. Ak začne prihárať, podlejte trochou vody. So sójovou omáčkou opatrne, nakoľko má vysoký obsah soli a hlivu by ste tak mohli presoliť.
Krémová omáčka k hlive
Ingrediencie:
cesnak pór (nakrájať na drobno) nastrúhaná mrkva zeleninový bujón sójová omáčka alebo liquid aminos čerstvá bazalka biela kešu omáčka soľ voda na zriedenie petržlenová vňať na ozdobu (ak chcete)
Postup:
Pór, mrkvu a cesnak trochu orestujte. Pridajte ostatné suroviny a krátko povarte.
Servírovanie:
Na jednu porciu dajte na tanier 2x zemiak so špenátovým Rachlette, ku tomu asi jednu polievkovú naberačku krémovej omáčky do ktorej naservírujete pripravenú hlivu ustricovú. Na okraj taniera naaranžujte trochu zeleného šalátu a cherry paradajky. Ak chcete posypte aj na drobno nasekanou petržlenovou vňaťkou
Autor receptu:Chef Ben, reštaurácia 222 v Londýne. Video k príprave receptu si môžete pozrieť tu: Veggie Vegan Restaurant Chef Ben Presents: Oyster Mushroom & Spinach Raclette